ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ & ΛΙΠΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Μέχρι τώρα γνωρίσατε τα μεμονωμένα συστατικά, τα οποία πρέπει να περιέχει η τροφή ποιότητας των ψαριών ενυδρείου. Αλλά σχετικά με το πόσο δεν αναφέραμε μέχρι τώρα τίποτα. Αυτό θα μας απασχολήσει λοιπόν οτα παρακάτω:
Ανάλογα με την συμπεριφορά διατροφής και την εκάστοτε τροφή τους, χωρίζονται τα ψάρια σε 3 κύριες κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα ψάρια, τα οποία λόγω της ληστρικής τους διαβίωσης (διατρέφονται από άλλα ψάρια) δεν είναι κατάλληλα για ενυδρεία. Τα ψάρια αυτά διατρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ζωντανά ψάρια.

Τα περισσότερα ψάρια ενυδρείων ανήκουν στις κατηγορίες των παμφάγων ή φυτοφάγων ψαριών, αλλά συχνά συναντούμε και ψάρια ενδιαμέσων κατηγοριών. Τα ψάρια και οι κατηγορίες στις οποίες ανήκουν είναι ένα θέμα που μπορείτε μόνοι σας να ερευνήσετε. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε την ειδική πλούσια βιβλιογραφία που αναφέρεται στο χόμπύ του ενυδρείου. Τα παμφάγα ψάρια χρειάζονται στην τροφή τους ένα ποσοστό ωμής ποωτείνης ύψους 45 %, ενώ τα φυτοφάγα ψαρια χρειάζονται πολύ λιγότερη ωμή πρωτεΐνη, δηλ. 30-35%. Αν χρησιμοποιηθούν ως επί το πλείστον φυτικοί φορείς πρωτεΐνης (π.χ. σόγια), μπορεί και τα φυτοφάγα ψάρια να χρειαστούν έως 40% πρωτεΐνη). Το ποσοστό λίπους για τα παμφάγα ψαρια πρέπει να ανέρχεται στο 5% και στα φυτοφάγα ψάρια σε 3%. Στη φύση διατρέφονται τα ψάρια συχνά με τροφές που περιέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Επειδή όμως η κινητική δυνατότητα των ψαριών στο ενυδρείο είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτή στη φύση, πρέπει να αποφεύγεται η πολύ λιπαρή τροφή στην διατροφή των ψαριών του ενυδρείου. Διαφορετικά, τα ψάρια κινδυνεύουν από αυξημένη ηπατική λιπαρότητα. Η ανάγκη των υδατανθράκων είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ανάγκη του ποσοστού πρωτεϊνών. Τα φυτοφάγα ειόη χρειάζονται περισσότερους υδατάνθρακες στην τροφή τούς από τα παμφάγα. Μαζί με το μεγαλύτερο ποσοστό σε υδατάνθρακες, τα φυτοφάγα είδη χρειάζονται και περισσότερες ουσίες που διευκολύνουν την πέψη. Το ποσοοτό των ουσιών αυτών πρέπει στα φυτοφάγα είδη να είναι μεταξύ 3 χαι 5% και για τα παμφάγα είδη περίπου 2%.

Όλο το πεπτικό σύστημα των ψαριών εναρμονίστηκε στο πέρασμα του χρόνου στη σύνθεση της τροφής, για να μπορεί έτσι να την εκμεταλλευτεί καλύτερα. Τα φυτοφάγα είδη έχουν π.χ. πολύ μακρύ έντερο, ιδανικό για την σωστήλειτουργία της πέψης των δύσπεπτων φυτικών τροφών. Αντίθετα, τα παμφάγα είδη και ιδιαίτερα τα σαρκοφάγα ψάρια έχουν πολύ πιο κοντό έντερο, είναι δηλαδή προσαρμοσμένα στην ελαφρότερη, πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή. Γι' αυτό το λόγο μπορεί η λανθασμένη διατροφή να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στην πέψη.

 

Προηγούμενη Σελίδα        http://www.Enydreio.com        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr